Bahçe ve insanların bahçeyle olan ilişkisi ile ilgili birçok ünlü söz vardır. Voltaire'in ünlü "Bahçemizi yetiştirelim" sözünü hepimiz biliriz. Bir Tuareg atasözü olan "Bahçe ve çölün arasındaki fark su değil, insandır" çevremizin üzerindeki rolümüzü ve doğal ortamımızı dönüştürme kapasitemizi bize hatırlatıyor. Çevremizin üzerindeki rolümüzden bahsederken, sorumluluğumuzu da unutmuyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz çevresel şartların çerçevisnde bu sorumluluk hissini vurgulamak gittikçe daha da önem taşıyor.
Okullar bu konuya değinmek için çok ideal bir alan. Çocuk toprağa bir tohum ektiğinde kendi çevresine olan etkisinin farkına varmaya başlıyor. Deneyimleyerek, çocuk ekosistemi gözlemliyor: yaşayan canlılar denge içinde birbirinden besleniyorlar. Okulda bir bahçıvanlık projesi birçok pedagojik yaklaşım sunuyor. Bakalım bu farklı pedagojik yaklaşımlar neler.
Zengin ve çeşitli pedagojik kökler
Toprakla çalışarak öğrenci matematik, planlama ve resim becerilerine başvuruyor. Duyularını harekete geçirerek bedenini kullanıyor. Çocuk çevreyle olan ilişkisini geliştirirken aynı zamanda bilimi keşfediyor. Bir alışveriş çıkıyor ortaya. Çocuğun toprakla olan, arkadaşlarıyla olan ve proje çerçevesindeki yetişkinlerle olan alışverişi.
Bu proje aynı zamanda ona sürdürülebilir yaşam üzerine sorular sorduruyor. Bir bahçıvanlık projesinin içinde çocuklar kaynakları yönetmeyi öğreniyorlar. Öğretmenlerle beraber su idaresi ve çöplerden organik gübre yapımı konularında duyarlılıklarını arttırıyorlar.
Organik bir bahçede meyveler, sebzeler ve kimyasal işlem görmemiş bitkiler yetişiyor. Organik bahçeyle ilgilenenler sağlıklı bir ekosistem yaratımına katkıları oluyor. Çocuklar ekim yapmanın ne olduğunu ve ne kadar efor gerektirdiğini öğreniyorlar. Bu çalışmalar sayesinde de ne tükettiği ile ilgili farkındalıklar yaşamaya başlıyor.
Küçük Dahi okulunda, mevsim sebzelerin ekilebileceği bir alan düzenlendi.
Küçük dahiler bitkiler konusunda yetenekliler

Ayhan sokaktaki yeni binanın bahçesi Nisan ayında bahçıvanlık projesi için hazırlandı. PS sınıfları fesleğen, tere, dereotu, nane ve marul gibi yeşillikler ektiler. MS sınıfları ise domates ve biber fideleri ektiler. Projeyi çerçeveleyen bahçıvan onlara bildiklerini aktardı ve sorularını cevapladı.

2.binada çocuklar için bir asma bahçe kuruldu. O alana çiçekler ve yeşillikler ekildi. Artık çocuklar ektikleri bitkilerin büyümelerini takip edebiliyorlar. Merak ve sorumluluk hisleriyle çocuklar tenefüs saatlerinde bahçeye gidip doğanın işini gözlemlemeyi çok seviyorlar.