Hepimiz okuyucu doğduk. Okumak önce dünyayı keşfetmek ve yorumlamaktır. “Okuma eylemi hayatta kalıcı olarak mevcuttur. Mesela pencereyi açıp bir şemsiye alıyorum. Burada bir şey okudum. Bir şemsiye alıyorum, çünkü yağmur yağdığını gördüm. Sürekli anlam geliştiriyoruz ve böylece psişik aktivite değirmenine su getiriyoruz ”(Evelio Cabrejo-Parraş, psikodilist). Çok küçük çocuklar için resimli kitaplarla tanışmak, dünyayı okuma ve yorumlamadaki doğal becerilerini zenginleştirmenin sadece bir yoludur.
Ayhan Sokak'ın yeni tesislerindeki kurulumundan bu yana, okulun anaokulu öğrencileri (Kreş, Yuva ve Anaokulu grupları) için yeni bir BCD alanı (Kütüphane Merkezi) var. İkinci katta yer alan bu oda, sadece İstanbul'un çok güzel bir manzarasına değil, aynı zamanda kendisini sık sık okumaya elverişli bir ortamda hissetmesine izin veren bir dizi ekipmana da sahiptir.
BCD sorumlusu tarafından vurgulanan albümler, çizgi romanlar, kitaplar ve dergiler, bilgi ve dil öğrenmeye erişim sağlayan içeriklerdir. Bu yazıda, bu yeni alanı ve en iyi şekilde yararlanmak için benimsenecek uygulamaları sunuyoruz.
Kütüphane, BCD sorumlusu ve çocukların yönlendirmeleriyle kitapların etrafında hayata geçen projelerin yaşam alanıdır. Küçük okuyuculara kendilerini bireysel olarak veya küçük gruplar halinde okumaya adadıkları güven veren küçük evler şeklinde rahat köşeleri olan ayrı alanlarda düzenlenmiştir.
Okuma arzusunu geliştirecek bir alan
Bu huzurlu ve güzel dekore edilmiş oda, çocukları erken yaşlardan itibaren kitaplarla tanıştırmaya ve yavaş yavaş okuyucu olmaları için okuma arzularını geliştirmeye teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, okuyucuların kendilerini ifade etmeye ve sınıfta keşfettikleri temalar hakkında görüş alışverişine davet edildikleri bir iletişim alanıdır.

Son olarak, öğretmenler ve asistanlar BCD'yi dersler için ihtiyaç duydukları kaynakları seçmek için kullanmaktadır.
Öğrenciler, öğretmen ve BCD sorumlusu tarafından belirlenen haftalık ziyaretler sırasında oraya giderler ve evde bağımsız olarak veya ebeveynleriyle okuma pratiği yapmak için içerik ödünç almaya davet edilirler. Her hafta bir kurgu kitabı ve dergi ödünç alabilirler. Kitaplarını iade etmeden yeni kitap ödünç alamaz.
Çocuğunuzla okumak
Sevgili velilerimiz, çocuğunuz yatmadan önce belirli bir zamanı okumak için seçebilirsiniz. Böylece, kitabın etrafında, çocuğunuzun güven verici varlığınızı hissettiği ve sesinizi duyduğu bir paylaşma alanı yaratırsınız. Yatmadan önce bu uygulama rahatlatıcıdır, çocuk hayal gücünü uyandırdıktan ve bir ebeveynin varlığını hissettikten sonra uykuya dalar.
-Resimleri hayata geçirin
Onlara belirli durumları veya duyguları anlatmak için bu zamanı kullanabilirsiniz. Kitap, çocuğun yakın gelecekte karşılaşacağı bir olayı (okula dönüş, doğum günü, okul gezisi, vb.) tanımlarsa, bu deneyimin öğelerini keşfetmesi güven verebilir. Genellikle çocuk öykülerindeki karakterler duygularla canlandırılır; duyguları tanımasına yardımcı olmak için hissettiği duyguyu açıklama fırsatını kullanabilirsiniz.
Kitapta birkaç karakter veya durum olduğunda, sesinizi değiştirerek daha fazla renk vermek ve çocuğunuzun hayal gücünü canlandırmak için tereddüt etmeyin. Örneğin, ormanda bir kurt belirdiğinde, repliğini okumak için derin bir ses alabilir veya uluyabilirsiniz. Ya da hikayedeki çocuklar uyuyan büyük babayı uyandırmamak için fısıldadığında, fısıldayarak metni okumaktan çekinmeyin. Bu, küçük seyircinizi büyüleyecek ve karakterlerin hayata geçtiği izlenimini verecektir.
-Öğrenme fırsatı
Resimlerde görünen öğelerin adlarını belirterek bir öğrenme alanı açabilirsiniz. Resimde arka planda küçük bir kedi olabilir, çocuğunuzdan hangi hayvan olduğunu belirtmesini isteyin. Bir ağaçta elma olabilir, burada meyvenin rengini veya büyüklüğünü söyleme fırsatını kullanın. Çocuğunuz sınıfta öğrenilen belirli terimleri keşfedecek veya hatırlayacaktır. Bu tavsiyeleri uygulayarak, çocuğunuzla birlikte dili öğrenmelerini kolaylaştırarak hoş bir okuma rutini oluşturmuş olacaksınız.
Çocuğunuzla birlikte bir kitabı keşfettikten sonra, kitabı kütüphaneye geri vermenin önemi üzerinde durun. Böylece hem diğer çocuklar ebeveynleriyle birlikte eğlenebilmesi bu kitabı okuyabilecekler, hem de çocuğunuz yeni bir kitap seçmenin zevkini ve heyecanını yaşayacaktır. Bu, çocuğun iyi alışkanlıklar edinmesini desteklerken, bir okuma döngüsünün sonunu ve diğerinin başlangıcını işaret eder.
Gerçeklik ve hayal gücü
Çocuklarınıza kendilerine sunulan kurgunun ne olduğunu anlatmak önemlidir: gerçekliğe dayalı, gerçek ama artık mevcut olmayan veya tamamen hayali vb.1

Bu sayede, çocuk yaklaşık 6 yaşından itibaren hayal gücünü ve gerçekliği açıkça ayırt edebilecek: buna "akıl çağı" denir.2
1: Kaynak: André Guillain ve René Pry tarafından "Resimlerde gerçek ve hayali dünya arasındaki ayırım"
2: Dominique Râteau'dan alıntı "Her şeyden önce bir okuma sanatıdır"